Nárcisznap 2014. március 12.

Az Ináncs-Forró-Fancsal Mikrotérség Szociális Alapszolgáltatási Központ 2014. március 12-én Nárcisz ültető napot szervezett a Magyar Hospice Alapítvány Nárcisz programjának kapcsán.

A virág a világon mindenütt a rákbetegeket gondozó szervezeteket jelzi. Az életnek, a reménynek, a halál legyőzésének, a szeretetnek, a ragaszkodásnak a jelképe.

Az esemény három helyszínen, Ináncson, Forrón és Fancsalban valósult meg a helyi idősek klubja tagjainak, valamint az óvodás és  iskoláskorú gyermekek bevonásával.
A program megvalósítását az intézmény önkéntesen vállalta. A szemléletformáló csoportmunkát a szociális szakembere végezték Forrón és Fancsalban, jómagam pedig Ináncson.

A rákbetegek számának növekedése évről évre emelkedik. Nincs olyan magyar család, amely ne lenne ebben valamilyen formában érintve. Sajnos kultúránkra jellemző, hogy az olyan kényes valóságról – mint a betegség, szenvedés, haldoklás-, nem szeretünk beszélni. Kiváltképp, ha ez gyermekeket érint. Pedig mint tudjuk a struccpolitika nem visz előre.

Az idősek klubja tagjainak és az ináncsi 8. osztályos diákoknak, mint szociális munkás csoportfoglalkozást tartottam, ahol beszéltünk a prevencióról, a betegségről, a Hospice ellátásról és a humánus emberi hozzáállásról. Ezt követően együttesen elültettük a virágzó nárciszokat, majd sárga lufikat engedtünk az égbe.

A Nárcisz ültetés üzenete: Nem vagy egyedül!
Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy az emberi méltóság életünk végéig megőrizhető és meg is kell őrizni azt! Mindannyiunk feladata, hogy erőt és támaszt nyújtsunk a gyógyíthatatlan betegnek, hogy megmutassuk, van szakszerű segítség, ha testi-lelki-szellemi szenvedéseikre enyhülést kérnek.
Kötelességünk gyermekeinket a szolidárisra nevelni. Közös felelősségünk, hogy kialakítsuk az önkéntes, segítő attitűdöt.
Mindemellett ez a nevelő pedagógia a gyermekeink védelmét is szolgálja, hiszen a mai pusztító táplálkozás és életvitel miatt a rák legveszélyeztetettebb célcsoportja már nem az idősödő generáció, hanem a fiatalság.

Bízom benne, hogy hozzánk hasonlóan minél többen csatlakoznak ehhez a nemes és fontos kezdeményezéshez!

Ináncs, 2014. március 18.

Ignácz Melinda
intézményvezető

Képek


by Bliss Drive Review