Iskolai tanévnyitó 2013/2014.

Kedves Diákok, Szülők, Pedagógusok, Tisztelt Vendégeink!

Nemrég hallottam egy bölcs tanácsot: húzd ki magad, hogy lássanak, beszélj hangosan, hogy halljanak, és beszélj röviden, hogy szeressenek. Igyekszem ehhez tartani magam.

Tisztelt Ünneplők!

Gondolatainkat még a vakáció élményei töltik ki, de az iskolacsengő hangja egy valamit végérvényesen jelez: vége a szabadságnak. Olyan napok következnek, amelyeket nem a határtalan szabadság, hanem a szabályok közé szorított kötelesség és az értelmes rend jellemez.

Mától megváltozik a családok élete. Félelmek és kétségek között indítják útra gyermekeiket. „Kétség és remény”. Jeles költőnk Kölcsey Ferenc írta egy versében a jövőbe pillantó ember várakozásának kifejezésére. Én úgy gondolom akkor lesz eredményes a munkánk, ha reményeink erősebbek lesznek mint a kétségeink. Feltehetjük magunknak a kérdést, hogy : „Miben reménykedhetünk ?”. A közös munka sikerében! Harminc éves pedagógiai pályafutásom tapasztalatai alapján állítom, hogy csak akkor lehet sikeres a tanítás, ha a nevelő és a szülő összefog. „Egyedül nem megy…”

Tisztelt Szülők!

Az iskola eredményes elvégzése a felnőtté válás fontos állomása. Ezért nagy felelősség hárul Önökre és Ránk. Együtt egymás munkáját segítve kell dolgoznunk, mert közös a célunk: becsületes, szüleit szerető, tanárait tisztelő gyermekeket akarunk nevelni. Fontos, hogy a szülői ház adja a szerető, gondoskodást, mi pedig legjobb tudásunk szerint tanítsunk. Egymásban bízva, egymás munkáját tiszteletben tartva kell dolgoznunk.

Akkor teszünk helyesen, ha nem csak adunk, hanem követelünk is. Meg kell követelnünk a szorgalmas tanulást, a rend szeretetét és a fegyelmezett viselkedést. Tudnunk kell nemet mondani.

Pázmány Péter szerint: „A természet tövisek közé rekeszti a gyenge rózsát. Nem azért, hogy szaggassa, hanem azért ,hogy oltalmazza. Az atyák dorgálása efféle tövis: oltalmazza, nem hervasztja a fiakat.”

Kedves Tanítványaink!

A nyári pihenés után új feladatok előtt álltok. Sok újdonság vár rátok. Minden első osztályos ingyen kapja a tartós tankönyvet. Az első és ötödik osztályosok már az új kerettanterv szerint tanulnak. Ezekben az osztályokban új tantárgyként jelenik meg az erkölcstan.  Négy évfolyamra bővül a mindennapos testnevelés.

Kedves Gyerekek!

Ne a szünidő elmúlása felett bánkódjatok, hanem az újrakezdés lehetőségét ragadjátok meg. Hozzátok ki magatokból mindazt, amire képesek vagytok.

Balczó András olimpiai bajnok, öttusázó azt mondta: ”A jobb ellenfél legyőzhet minket. De úgy kell a pályán küzdenünk, hogy minden tőlünk telhetőt megtegyünk a siker érdekében, s a küzdelem végén ne maradjon bennünk semmi, amit még hozzá tehettünk volna.”

Így küzdjetek ti is. Ezt szem előtt tartva tűzzetek ki reális célokat és azt kitartó becsületes munkával érjétek el. Ehhez kívánok mindenkinek állhatatosságot a jóban, kitartást a munkában, és jókedvet a mindennapokban.

Tisztelt Pedagógus Munkatársaim!

Az életpálya modell bevezetésével megkapjuk azt az elismerést, amire régóta vártunk. Az új bérezés új munkaszervezést, és új szemléletű tanítást követel. Attól, hogy több időt töltünk a munkahelyen, még nem fog megváltozni semmi. Értelmes fejlesztő munkával kell segíteni a gyerekek boldogulását. Tudomásul kell vennünk, hogy a magyar oktatás a változások idejét éli. Van erre egy mondás: „Amikor a változás szelei fújnak, a kétkedők falakat húznak föl, az optimisták pedig vitorlákat!” Legyünk optimisták! Szép és összetett a mi hivatásunk.

Tudnunk kell hatékonyan tanítani a mélyszegénységben élő halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket, mert az ő iskolatáskájuk „nehezebb” mint a többieké. Hozzáértően kell segítenünk a valamilyen sérüléssel vagy részképesség zavarokkal küzdő tanulókat, de képesnek kell lennünk arra is, hogy a tehetségeket kibontakoztassuk. Mindannyian tudjuk, hogy gyermekeink jövője az iskolapadban dől el. Nagy a felelősségünk, de ez ne nyomasszon, hanem inkább erőt adjon.

Itt ragadom meg az alkalmat, hogy bemutassam a nevelőtestület tagjait:

  • Igazgató helyettes: Kovácsné Prokop Dóra
  • 1.o.Sztrik Istvánné
  • 2.o. Nagy Endréné
  • 3.o. Szarka Ferencné
  • 4.a.Szexerné Tóth Rita
  • 4.b. Montvajszki Ferenc
  • 5.o.Szedlák Imre
  • 6.o. Kavalecz Katalin
  • 7.o. Gyermánné Mikola Irén
  • 8.o. Kovács Benjámin
  • Szaktanítást végeznek: Lengyelné Somogyi Magdolna, Gaálné Piskóti Erika, és Sztrik István

Tisztelt Ünneplők!

Ma 192 tanuló előtt megnyíltak iskolánk kapui. Új tanév kezdődik új feladatokkal, és reméljük új örömökkel. A nyáron a tantermek, folyosók, kiszolgáló helyiségek és az udvar is megszépült. Arra kérek mindenkit, hogy ügyeljen a rendre és a tisztaságra. Köszönöm az iskola technikai dolgozóinak, és az Encsi Tankerület munkatársainak a fáradtságos munkát.

A közös tenni akarás sikerében bízva kívánok mindenkinek eredményekben gazdag új tanévet. Ezzel 2013/2014-es tanévet megnyitom.


by Bliss Drive Review