Ináncsi Szilvalekvár

Az Ináncs-Forró-Fancsal Mikrotérség Szociális Alapszolgáltatási Központ dolgozói 2013. évtől szakmai továbbképzésen vesznek részt az Encsi Többcélú Kistérségi Társulás pályázati munkájának köszönhetően. A térség résztvevő szakemberei mini projekteken dolgoznak.
Intézményünk projektjének a témája: A vidék önfenntartó képességének éltetése a hagyományok tükrében.

PROJEKT MISSZIÓ:

„ Nem tudhatom másnak e tájék mit jelent,
nekem szülőhazám itt e lángoktól ölelt kis ország,
messze ringó gyerekkorom világa.”

Magyarország hátországa, tartaléka, éléskamrája a Vidék. A civilizáció, és a rossz politikai döntések sorozata az elmúlt évtizedekben szétzilálta rendjét, békéjét, értékét, stabilitását. A fennmaradás érdekében a vidéken élő emberek feladata az elfeledett önfenntartás megteremtése. Vissza kell nyúlnunk az őseink mesterségeihez, leporolni a múlt értékeit, hogy a jelenkor tudását felhasználva megalapozhassuk a jövőt…
A népkultúra, ahogy Kodály Zoltán mondta, nem csak a magyar kultúra őse, hanem annak létezhetetlenül szerves része.
A vidéket az a népkultúra jellemzi ahol él a dal, a tánc, élvezhetőek az egészséges ízek, boldoggá tesznek a népszokások, békét ad a rend, és kézzelfogható a csend…

A projekt alaptevékenysége:

1. „Helyi ízek”: egészséges és finom lekvárok készítése tartósítószertől mentesen, hagyományosan főzve és dunsztolva.
2. „Emléktárgyak”: mézeskalács szívek készítése, régi receptúra alapján, egyedi feliratokkal, népi motívumokkal.
3. „Használati tárgyak”: kézzel hímzett ingek, pólók, ruhák készítése.

A program első lépéseként szilvalekvárt főztünk Fedorné Piroska néni vezetésével és az idősek klubja részvételével. A lekvár több mint 100 éves rézüstben készült, fatüzeléssel, a rézüst és az üstház sárral való tapasztásával. A rézüst Piroska néni tulajdonát képezi, melyet még nagyanyjától örökölt.
A szilva az Ináncs Község Önkormányzatának tulajdonában lévő gyümölcsösben termett.
A lekvár 8 órán át készült, melyet időseink és dolgozóink felváltva kavargattak. A munka nagy élmény volt, hiszen mindenkiben felébresztette gyermekkori emlékeit, illetve sokat megtudtunk a régi hagyományokról és szokásokról is. A lekvárt dunsztolással „tettük el”, mely szintén régi eredetű technika (bepólyálva, lassú hűlés). Újkori vívmány az üvegek sütőben való csírátlanítás. A munka az üvegek egyedi díszítésével folytatódik.

Tekintsék meg fotóinkat!


by Bliss Drive Review